Clubkampioenschappen schaatsen 2024

Lisa van der Veen | Het was zaterdag 23 maart, oftewel het laatste weekend van het schaatsseizoen, en bij velen zat het hoofd alweer bij het voorjaar en de fiets, maar desalniettemin stond er nog een hoogtepunt van het schaatsjaar gepland: de clubkampioenschappen van ZTIKZ en SKITS. We hebben een heel sportief, gezellig én fanatiek schaatsjaar gehad, met meer schaatsers dan ooit op het ijs. En vooral in de marathoncompetitie werd hard ge(st)reden. Dus super leuk dat er zoveel ZTIKZ’ers met het CK meereden. En wát een titanenstrijd was het, zowel in de langebaanwedstrijd als in de drie pelotons bij de massastart.

De avond zag er veelbelovend uit. Best koud en de hagelbuien zouden verder uitblijven. Toch?
Maar helaas: vlak voor de start, met een strak gedweilde baan, begon het zó hard te hagelen dat er niets anders op zat dan de gehele 500 meter op knarsend, hobbelig en zwaar ijs af te werken. Het mocht de pret niet drukken. Voor iedereen gold tenminste dezelfde omstandigheden. Dus wie kon zich het beste verhouden tot dit ijs?

Langebaan – Heren

Bij de heren ging de 1e prijs al zo’n zeven jaar op rij naar Andy. Wie o wie zou hem deze CK ’24 van die troon stoten? Elk jaar komt de jongere generatie een stapje dichterbij. Ook dit jaar waren er meerdere kandidaten die een poging deden, want er stonden veel kanonnen aan de start. In een rechtstreeks duel op de 500m wist de ervaren racer Andy tóch nipt van Kelvin te winnen. De meesten reden wel een paar seconden boven hun PR, dus chapeau voor degenen die op dit ijs een PR op de 500m wisten te rijden!

Bij de 1000m waren de omstandigheden een stuk beter. Er werd dus hard gereden. Hier sneuvelden flink wat PR’s. Bij de mannen vond ook hier een rechtstreeks duel tussen Andy en Kelvin plaats. Ondanks dat Kelvin zijn snelste 1000m ooit reed, was Andy gewoon wéér de snelste.

Uitslag top 3 heren
🥇 Andy van Waes
🥈 Kelvin van Ham
🥉 Wessel Copier

 

Langebaan – Dames

Bij de dames stond titelverdedigster Jannemiek weer aan de start. Maar daar was ook Carijn, die dit jaar voor het eerst meereed met het CK. Ze was enkele weken geleden al door een paar ZTIKZ’ers gespot bij de Hogerop Womencup, waar ze al verdienstelijk 3e werd, dus dat was serieuze competitie voor Jannemiek en de overige dames. Met een snelste tijd voor Carijn op de 500 m, was het voor Jannemiek de opdracht om op de 1000m de achterstand in te halen. Ze zette de snelste tijd neer, maar helaas was de marge net te klein voor de winst in het totaalklassement.

Uitslag top 3 dames
🥇 Carijn Mulder
🥈 Jannemiek Evelo
🥉 Lisa van der Veen

 

Massastart

En dan de massastart. Het was al na elven, maar rijden zouden we! We zouden ZTIKZ niet zijn als we niet afscheid zouden nemen van dit seizoen met de lite-versie van de marathon. Mooi moment om – na een marathonseizoen toch elkaars ploeggenoten te zijn geweest – dit keer eens even lekker de degens te kruisen. Met één oog op de klok (de Jaap zou namelijk om 24u sluiten en er moest ook nog bier worden gedronken) en nog even een snelle dweil ertussendoor, kon de massastart beginnen. Er werd gestreden in drie categorieën: 6 ronden, 10 ronden en 16 ronden. De SKITS’ers deden ook mee.

6 ronden:
Een wedstrijd waarin het peloton uit elkaar viel en er wat verschillende wedstrijdjes in één ontstonden. De echte strijd ging tussen de dames: Yvonne, Rosa, Maartje en Floor die samen de voorhoede domineerden, met de winst voor Floor. Goed gedaan!

Dames: 🥇 Floor Schumacher (tevens overall winnaar)
Heren: 🥇 Ferry Avis

10 ronden:
Een mooi gevuld peloton, dat vrijwel de hele race bij elkaar bleef, met nog wel hier en daar een ontsnapping. Echter één iemand sprong er toch echt uit: het hele seizoen nam Sabine de pelotons van resp. CAT 5, 4 en 3 al op sleeptouw en ook nu reed ze, in haar kenmerkende diepe zit, weer aanvallend vooraan. De eindsprint won ze nipt voor Thijs en Shing. Een verdiende eerste plek

Dames: 🥇 Sabine Gnodde (tevens overall winnaar)
Heren: 🥇 Thijs Cohen Tervaert

16 ronden:
Een volledige massastart over 16 ronden was er voor de A-heren en twee dames, om nog eens flink “het snot voor de ogen te schaatsen” (quote Tjerk). Dat ging er stevig aan toe, een SKITS’er ging er al vrij vroeg vandoor. De ZTIKZ’ers onderling bleven wat langer bij elkaar, maar uiteindelijk reed Harm weg en bleef weg. Het peloton viel geheel uit elkaar en enkelen moesten de strijd opgeven. Harm kwam als tweede over de finish en was daarmee de sterkste ZTIKZ’er.

Heren: 🥇 Harm IJsseldijk (winnaar ZTIKZ)
Dames: 🥇 Lisa van der Veen

Wat een leuke avond was het weer. Tjerk zal de volgende dag geen stem meer hebben gehad. Want in een overvol Jaap (waar de Amsterdam Tigers spelers al lallend, zingend en dansend op de tafels hun landstitel vierden), probeerde Tjerk nog bóven de muziek uit te stijgen en de vele prijzen uit te reiken. En ver over sluitingstijd heen, moesten we rond 01:00 toch écht de Jaap uit. Het feest werd door de echte ‘stayers’ natuurlijk nog tot in de late uurtjes in de mooiste Amsterdamse kroegen voortgezet.

Veel dank aan onze geweldige schaatscoördinator Tjerk voor het organiseren van deze leuke avond! En dank aan de juryleden (hopelijk vergeet ik niemand): Jan (scheidsrechter), Gerlinde en Anne (klokkers), Marleen (EHBO), Binne (elektronische tijdwaarneming), Jelle (starter), Maaike (assistent-starter) en natuurlijk Ilse als speaker. Dank ook aan alle trainers van dit seizoen: Kees, Anna, Kay, Berdy, Raphaël en Ilse. En Evert en Frank, onze mannen van Dweilpauze, die van iedereen de start hebben opgenomen en hebben verwerkt tot een GIFje (bekijk de filmpjes op https://dweilpauze.tv/events/ztikz-skits-clubkampioenschap-23-maart-2024.html)

En last but not least dank aan ons bestuur: Marissa, Willem en Ferry.

Gerelateerde nieuwsberichten

Zwedenreis 2024

Anne van Leeuwen | ‘…langere tochten over afgelegen bevroren meren, met zingend ijs, soms prachtig egaal en zwart, soms vol

Lees meer